Wielu z Nas słyszało "Jesteś tym co jesz". W tym krótkim
przysłowie jest wiele racji. Wszyscy wiemy, że dieta może spowodować zaostrzenie
stanu zapalnego jakim jest trądzik, ale nie zawsze jest to takie oczywiste.
Dieta oraz odpowiednia pielęgnacja to dwa fundamenty, które poprawią jakość
cery trądzikowej.
Jaki wpływ ma dieta na cerę trądzikową?
Badania naukowe potwierdzają wpływ spożywanego jedzenia na
nasz stan zdrowia. Trądzik często pojawia się jako pewnego rodzaju system
oczyszczania organizmu. Szczególnie zwraca się uwagę na dietę wysokoglikemiczną
oraz spożywanie nabiału w powstawaniu zmian skórnych.
Czego unikać ?
- Produktów wysoko przetworzonych- żywność do której w procesie obróbki dodawana jest ogromna ilość cukru, konserwantów, soli, tłuszczu, barwników, emulgatorów itp. Znajdziemy tutaj takie produkty jak np. gotowe dania instant, fast food, słodkie napoje, paluszki, krakersy, słodkie pieczywo cukiernicze, chipsy. Produkty te posiadają substancje, które działają prozapalnie
- Produktów o wysokim indeksie glikemicznym- indeks glikemiczny mówi nam o tym jak bardzo wzrośnie ilość glukozy we krwi po spożyciu produktu. Zaliczamy tutaj głównie produkty, które obfitują w cukry proste np. ciasta, jasne pieczywo, jasny makaron, drożdżówki, pączki, cukierki, słodkie napoje, biały ryż preparowany.
- Nabiału- posiada wysoką insulinogenność, przez co przetwory mleczne mają zdolność do podnoszenia insuliny w organizmie. Należy nadmienić, że zależność między nabiałem, a trądzikiem nie została potwierdzona w badaniach, ponieważ nie występuje u każdego i jest zależna od wielu czynników. Uważam iż wykluczenie nabiału z diety jest ostatnim krokiem, kiedy wykluczenie wcześniejszych produktów nie pomaga. Wykluczając nabiał i nie uzupełniając diety o wapń narażam się na jego niedobory, co niesie za sobą wiele negatywnych konsekwencji.
Co wprowadzić do diety ?
- Produkty bogate w kwasy Omega 3- ryby, owoce morza, migdały, olej z wisiołka, olej lniany, siemię lniane, orzechy włoskie, olej rzepakowy, orzechy włoskie.
- Produkty, które posiadają wysoką zawartość antyoksydantów-
a.
Owoce-śliwki, maliny, jagody, aronia, granat,
żurawina
b.
Warzywa- szparagi, jarmuż, bakłażan, rzodkiew,
czosnek, czerwona kapusta
c.
Przyprawy i zioła- Imibir, cynamon,
kurkuma,bazylia, oregano, rozmaryn, tymianek, papryka, majeranek
3. 3. Woda- minimum 2l dziennie
4. 4. Zielona herbata- zawiera antyoksydanty
Dieta dla osób borykających się z trądzikiem powinna być różnorodna. Dania powinny być na tyle urozmaicone, aby dostarczyć wszystkich niezbędne witaminy i pierwiastki. Idealnie byłoby spożywać 4-5 posiłków dziennie. Zamiast potraw smażonych warto spożywać potrawy duszone, gotowane na parze lub upieczone.
W kolejnym poście poruszę temat makro-mikroelementów, witamin, pierwiastków, które są niezbędne w przypadku cery trądzikowej.
Komentarze
Prześlij komentarz